After nine months of building work, Bosinver’s new indoor swimming pool is now open! Like all of our projects it’s been a labour of love for Pat and Dave and their building team, including Paul Rogers, Colin Hoult, and a raft of local businesses who supply us with goods and services.

Bosinver-Pool-and-Terrace-079

The new swimming pool is situated in the same spot as the old outdoor pool, which it has replaced. The building is curved, facing due south above the tennis courts to take advantage of the sunshine and shelter. We were keen to construct a building which would blend into the landscape and use local materials wherever possible.

We managed to source a supply of granite stone from a local farmer and scoured and scavenged local reclamation yards to find individual pieces to make it feel authentic. A weather window allowed us to have the stone dug out of the ground and delivered by local contractors Andrew and Malcolm Hoskin – who used to help us on the farm at Lanhydrock when they were boys!

Bosinver-Pool-and-Terrace-058

It took four months to sink the footings and do the ground works. The weather conditions were atrocious; it rained almost every day during this period with most of the work taking place in a sea of mud and the pool base covered by 27 inches of water!

Our aim in business is to make everything we do as sustainable as possible and to this end we have covered the roof with photovoltaic panels to generate electrical power and solar thermal panels to heat the water, supplied and fitted by our son Mark and his company ZLC Energy. Virtually all the materials we used were sourced here in Cornwall.

Bosinver-Pool-and-Terrace-076-300x200

The plant and interior materials were supplied and fitted by Apex Pool Engineers. The ceiling has an unusual stretch fabric ceiling with fibre optic lights and all the lighting is LED to save energy.

The changing rooms are constructed of recycled plastic panels to our own design from Aaztec Cubicles and the artwork was from eco design company Leap here in St Austell.

Every aspect of the exterior and interior has been lovingly created and designed by a very small team with regard to the environment in the wonderful place we live in. We hope all our guests will enjoy using it!